Nieuws

Zusjes De Witte op het EK atletiek in Berlijn

Afgelopen week was het dan zover: Lisanne en Laura de Witte mochten hun kunsten vertonen op het EK atletiek in Berlijn. Een mooie bekroning op een goed outdoor seizoen. Voor dit unieke evenement was het promoteam van CiRoPack ter plaatse. Hierbij een verslag van het schitterende evenement.

Laura de Witte

Het EK kwam voor Laura dit jaar misschien als een kleine verrassing. Om zich te kwalificeren voor de 400 meter moest ze dit seizoen onder de 52.25 seconden lopen. Lang lukte dat niet; totdat Laura begin juni aan de start van een wedstrijd in het Zwitserse La-Chaux-De-Fond verscheen. Daar liep ze een tijd die slechts één honderdste boven haar persoonlijke record zat: 52.16 seconden. Niet alleen haar beste tijd dit seizoen, maar tevens een tijd die haar toegang gaf tot het EK Atletiek.

De 400 meter op het EK is opgedeeld in 3 delen. De series, de halve finales en de finales. Normaliter starten alle gekwalificeerden in de series, behalve degenen die dit jaar een mondiale toptijd hebben gelopen. Die slaan de series over en starten direct in de halve finales. Er zijn 4 series met elk 8 renners. Per serie gaan de twee snelsten direct door naar de halve finale; aangevuld met de 6 tijdsnelsten van alle series bij elkaar. Bij deze 14 renners uit de series voegen zich in de halve finales nog eens 10 renners die een mondiale toptijd hebben gelopen dit jaar. Dat geeft in totaal 24 renners verdeeld over 3 heats in de halve finale. In de halve finale gaan de twee snelsten van elke heat door naar de finale, die weer wordt aangevuld met de twee tijdsnelsten van de overige renners uit alle heats. Volgt u het nog?

Doordat Laura dit jaar, ondanks haar knappe prestatie, nog geen ‘mondiale toptijd’ liep, moest zij ‘gewoon’ starten in de series. Dat Laura in een lastige heat startte, was van tevoren al duidelijk. Van de renners in haar heat habben al drie dames dit seizoen een tijd onder de 52 seconden gelopen. Tijdens het begin van de race was daar echter weinig van te merken. Met een sterke eerste honderd meter zette ze de basis voor een sterke race. Daarna voerden meerdere dames het tempo op, en werd het een moeilijk verhaal. Door een sterke eindsprint kwam er uiteindelijk een degelijke tijd op de klok: 52.57 seconden. Een tijd die met een buitentemperatuur van maar liefst 36 graden een uitstekend resultaat is. Het betekende helaas wel de vierde tijd in haar series en daardoor eindigde Laura’s droom op het EK atletiek uiteindelijk al na de series.

Lisanne de Witte

Waar Laura zich in het Zwitserse La-Chaux-De-Fonds zich nog plaatste voor het EK in Berlijn, tapte Lisanne daar uit een ander vaatje. Ester Goossens zette in 1998 de standaard voor hardloopsters uit Nederland door met 51.06 seconden het Nederlands Record neer te zetten. Decennialang hield deze tijd stand, totdat Lisanne de Witte voorbij kwam. Die dook als eerste Nederlandse vrouw óóit onder de 51 seconden: 50.96. Een nieuw Nationaal Record.

Met die tijd liep ze niet alleen een persoonlijke record én een nationaal record, maar plaatste ze zich ook direct voor de halve finale van het EK. Ze mocht dus de series, waar Laura in startte, overslaan. Op die manier kon ze zich direct opmaken voor het zware geschut. Met een tijd van 50.96 liep Lisanne dit seizoen de snelste tijd van al haar tegenstanders in de halve finale. Op voorhand zou je dus wellicht een makkelijke halve finale verwachten. Dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst, bleek maar weer eens in de halve finale op de 400 meter. Met een hoop renners die dit seizoen al een tijd laag in de 51 seconde hebben gelopen, bleek deze race uiterst competitief.

Na een degelijke start en een wat onrustig middenstuk, kwam Lisanne als één van de laatsten de laatste bocht uit. Dat de 400 meter echt een verlengde sprint is, waarbij dosering heel belangrijk is, bewees Lisanne in de laatste honderd meter. Ze haalde bijna het complete deelnemersveld in en eindigde uiteindelijk nipt als derde: 51.24 seconden. Saillant detail: slecht één honderdste achter de nummer twee, en drie honderdste achter de winnaar van deze halve finale. Doordat alleen de eerste twee zich direct plaatsen voor de finale, was het voor Lisanne nog even nagelbijten. Erg zenuwachtig hoefde ze daar achteraf niet voor te zijn, ze bleek namelijk bij de twee tijdsnelsten te zitten van alle overige renners. Met haar tijd zou ze in de twee andere halve finales respectievelijk eerste en tweede zijn geworden, en dat betekende voor haar dat ze op zaterdag aan mocht treden in de finale.

Lisanne ging met de vierde tijd van alle finalisten de finale in. Op zaterdagavond, met een veel gunstigere temperatuur dan bij de halve finale op donderdag, startte Lisanne in baan 2. Op die manier kan je in de bocht ‘naar je tegenstanders toelopen’ en weet je goed hoe je ervoor staat ten opzichte van de concurrentie. Net als in de halve finale bouwde Lisanne haar race goed op. Op die manier had ze in de laatste 100 meter nog genoeg energie over, en perste er een geweldige eindsprint uit. Door die magnifieke eindsprint sprintte Lisanne naar het brons, in een geweldige tijd: 50.77 seconde. Dat betekende tevens dat ze voor de tweede keer het Nederlands record op de 400 meter aan heeft gescherpt. Een geweldig resultaat!

Enorm trotste sponsor

Als sponsor van de Zusjes De Witte is CiRoPack natuurlijk enorm trots op de meiden. Dat de meiden een gigantische potentie hebben, wisten wij jaren geleden al. Door hun inzet, trainingsintensiteit, begeleiding en talent hebben zowel Laura als Lisanne een geweldig potentieel. Maar dat Lisanne het zó goed zou doen met haar bronzen plak op het EK, kwam zelfs in onze stoutste dromen niet voor. CiRoPack gelooft heilig in de weg die de zusjes in zijn geslagen en zal ze blijven steunen in hun missie naar #RoadtoTokyo. Maar voordat het zover komt, is het allereerst een uitdaging om zich te kwalificeren voor het WK atletiek in Doha (Qatar) van volgend jaar. Zowel Laura, als Lisanne, maken in ieder geval fantastische stappen. CiRoPack zal Lisanne en Laura op de voet blijven volgen, enthousiast aanmoedigen, en altijd blijven steunen.