Nieuws

Duurzaam ondernemen betaalt zich terug

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en CiRoPack, dát is een krachtige combinatie. Milieubewust bezig zijn is een vanzelfsprekendheid voor Ciska en Rob van der Wal. Dat betekent ook op een duurzame en zuinige manier met de leefomgeving omgaan én toepassen binnen de bedrijfsvoering. Er zijn hier al stappen in gemaakt, maar het is nu tijd voor de volgende grote en duurzame stap: een dak vol zonnepanelen!

 

Vijf vragen aan Rob van der Wal.

Welke duurzame stappen heeft CiRoPack al gezet?

“Duurzaam, milieubewust én maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons belangrijk. Ik heb kinderen en wij willen de aarde goed voor hen achterlaten. Ons hele pand is goed geïsoleerd en voorzien van LED-verlichting, ons kantoorpand heeft vloerverwarming, we recyclen en het volledige wagenpark rijdt elektrisch. De CO2-uitstoot van CiRoPack is hiermee met 20% gereduceerd.”

Zijn al die duurzame maatregelen – zoals elektrisch rijden – niet erg duur?

“Het is toch best raar dat mensen bij duurzaam en milieubewust vaak meteen aan geld, veel geld, denken. Ik ben van mening dat wij, zeker in het verleden toen er weinig besef over de toestand van het milieu was, behoorlijk hebben vervuild. Denk alleen al aan het sleutelen aan je auto. Dat deed je járen geleden gewoon boven de put in de straat. Dát kan echt niet meer en ik wil heel bewust met het milieu en de toekomst van de aarde omgaan. Ons bedrijf groeit en ik vind die bewustwording rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Daarnaast, duurzaam betaalt zich terug! Zowel als je naar de verbetering van de aarde kijkt, maar ook economisch. Met onze elektrische auto’s, de Kango en Up! rijden wij onderaan de streep goedkoper dan een benzineauto.”

Wat is dé volgende stap?

“Een dak vol zonnepanelen! Wij verbruiken per jaar circa 50.000 kW. Als wij het platte dak van ons bedrijfspand vol leggen met zonnepanelen dan levert de installatie zo’n 90.000 kW. Dat betekent dat wij zo’n 40.000 kW per jaar aan groene stroom terug kunnen leveren.”

Waarom wil je een dak vol zonnepanelen?

“CiRoPack heeft al investeringen gedaan in de technische aanpassing van het dak en een sedum dakbedekking. Op ons dak kunnen 360 zonnepanelen geplaatst worden, met een opbrengst van zo’n 90.000 kW per jaar. Het eigen gebruik van elektriciteit wordt hiermee gecompenseerd en er kan circa 40.000 kW per jaar aan groene stroom terug worden geleverd. Dankzij de SDE+ subsidie voor een duur van 15 jaar is de elektriciteitsprijs hiervoor gegarandeerd. Het complete systeem levert een jaarlijkse inkomstenstroom van zo’n 10.000 euro op. Hiermee wordt 10 jaar lang de rente en aflossing aan de crowdfunding deelnemers betaald.”

Wat houdt het crowdfunding project in?

“Om de extra kosten voor de zonnepanelen te financieren zijn we een crowdfunding project via GreenFund Holland gestart. Ik wil met het project ook in mijn omgeving voor bewustwording van duurzaam ondernemen zorgen, er zijn bijvoorbeeld veel platte daken bij bedrijven. Ik wil collega’s triggeren om ook milieubewust te denken en doen. Duurzaam ondernemen betaalt zich terug, zowel economisch gezien als in een betere toekomst voor onze kinderen.”

 

Het crowdfunding project loopt via GreenFund Holland, voor klimaatsparen met dubbel rendement.

https://greenfundholland.nl/project/?project=10

Het leningbedrag voor CiRoPack is € 70.000,- met een looptijd van 120 maanden en 2,20% rente. Dit project is geopend voor deelname tot 16 april 2017 tot 9 uur.